گفته ها و نکته ها
در مورد تمدن جدید و اثرات آن گفته اند : یاد گرفته ایم مانند مرغ در هوا پرواز کنیم و مانند ماهی در دریا شنا کنیم ، ولی نمی دانیم روی زمین چطور زندگی کنیم !
و نیز گفته اند : مگر نمی دانید که فتح را سرباز گمنام می کند و نتیجه را دیگران می برند . مگر در تاریخ نخوانده و خود شاهد نبوده ایم که همیشه آنها که در صف عقب ، در پناه و سلامت نشسته اند ، می آیند و از روی آنها که در صف جلو مبارزه کرده اند و جان داده اند ، می گذرند . دنیا وقت و حوصله ندارد که تحقیق کند و بداند چه کسی خدمت کرده و چه کسی نکرده است .
در برخی از نقاط دنیا مثل ایران در نهضت ملی شدن نفت و ویتنام در نهضت نجات از استعمار فرانسه ، برخی دولتهای مقتدر از نهضتهای ملی حمایت می کنند ؛ تا وقتی که چنگال ستمگر را کوتاه می کنند ، بلافاصله خودشان چنگالهای قوی تر خود را فرو می کنند . نفت ایران ، ملی می شود اما نتیجه اش این است که آمریکا جای انگلستان را می گیرد . ویتنام ، فرانسه را بیرون می کند و آمریکا در این کار آنها را حمایت می کند ، اما بعد خودش بصورت خطرناکتر ، جانشین آن می شود و بعد ...
باید گفت هنر جو فروشی و گندم نمایی ، کاسه زیر نیم کاسه داشتن است . با گرگ دنبه خوردن و با چوپان گریه کردن . بزرگترین صنعت و هنر قرون جدید تفکیک دین از نیکوکاری است و بزرگترین ماشین عصر ما قلب حقایق است .
چند سخن از استاد شهید مطهری :
اسلام به عناوین مختلف دستور داده است که مسلمانان دور هم جمع شوند ، یکدیگر را از نزدیک ببینند و از احوال یکدیگر مطلع شوند تا دلهاشان به یکدیگر نزدیک شود و شکافها پر شود .
طبق نصوص اسلامی ، عبادت اگر در خلوت باشد به اخلاص نزدیکتر است در عین حال اسلام دستور اکید داده که نماز به جماعت خوانده شود ، تا دلهای مسلمانان به یکدیگر نزدیک شود .
پیغمبر (ص) و علی (ع) ، نیاز به مشورت نداشتند ، ولی مشورت می کردند تا اولا دیگران یاد بگیرند و ثانیا با مشورت کردن به همراهان و پیروان خود شخصیت می دادند .
انسان نباید طرز فکرش این باشد که کار سبک جسمی یا روحی پیدا کند ، باید کارها را بر روح خود سبک کند و در خود تولید عشق و علاقه و رضایت نماید .
ما باید با عواملی که خواب آورند ، مبارزه کنیم . بسیاری از شعربازی ها و درویش بازی ها مانع رشد ماست ؛ همچنان که بسیاری از کتابها ، فیلم ها و مجله ها ، ما را غافل می کند .
آن کس که از نیروی عقل و تدبیر ، بی نصیب است ، مانند ماشینی است که در شب تاریک در حرکت است و فاقد چراغ و راهنماست .
جاهلیت از آن جهت ، جاهلیت است که طرز تفکر نادانانه است ، نه اینکه خود علم در میان جامعه نباشد و لهذا ممکن است مردمی عالم و متمدن از نظر قرآن ، اهل جاهلیت باشند .
در کدام عصر ، علم مانند عصر ما ، قدرت و گسترش داشته است و در کدام عصر ، مانند این عصر ، مقهور دیو شهوت و اژدهای خودخواهی و جاه طلبی و پول پرستی بوده است .